Skip to main content

Bing geeft overal ter wereld gecensureerde resultaten voor zoekopdrachten in vereenvoudigd Chinees

Als je in China in een internetzoekmachine 'Tiananamen' ingeeft, zal je een heel ander resultaat krijgen dan buiten China. Het is al langer geweten dat internetzoekmachines in China hun zoekresultaten filteren, onder druk van de Chinese overheid. (Doen ze dat niet, dan wordt hun site in China geblokkeerd door the Great Firewall).

Microsoft Bing gaat hierin blijkbaar nog een stap verder. Zoekopdrachten in vereenvoudigd Chinees krijgen steeds gecensureerde resultaten, waar ook ter wereld ze gelanceerd worden.

Volgens Microsoft betreft het een bug, maar dan is het toch een bug die al een half jaar niet opgelost geraakt.

Zie ook deze column op de site van de New York Times.

Microsoft stelt open source release van Windows 7 USB/DVD tool uit

Het vervolg van de USB/DVD-tool saga. The story so far:

Maar zover zijn we 10 dagen later nog altijd niet. Volgens Microsoft is de vertraging te wijten aan de testperiode, die langer is dan verwacht.

Uiteraard doet dit vermoeden dat Microsoft de code van de USB/DVD-tool niet ‘zomaar’ opensourcet, maar dat men er eerst nog stukken uit verwijderde/verving die het grote publiek niet mag zien.

Zie ook: De blogpost van Microsoft over dit onderwerp.

Filmpjes downloaden van Youtube

Omdat dit enigszins valt onder veelgestelde vragen, is dit wel een blogpost waard. Hoe kan je filmpjes van Youtube downloaden, zodat je ze ook kan tonen als er geen internetverbinding meer is?

Je hebt twee dingen nodig.

1. Firefox. Firefox is een webbrowser, zoals Internet Explorer, maar dan anders. Als Firefox nog niet op je computer geïnstalleerd is, dan gebruik je waarschijnlijk Windows. Je dan hier een installatieprogramma downloaden, en het uitvoeren om Firefox te installeren.

2. De ‘Video DownloadHelper add-on’. Firefox is een uitbreidbare web browser, Video DownloadHelper is een uitbreiding van Firefox die toelaat om filmpjes van een webpagina als bestand te downloaden. Om het te installeren, surf je met Firefox naar https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/3006. Klik daar op de knop ‘Add to Firefox’. Het kan zijn dat er bovenaan een balk verschijnt, waarin je toestemming moet geven voor het downloaden van add-ons. Als dat gebeurd is, verschijnt er een ander kadertje, waarin je na 5 seconden op ‘Installeren’ kan klikken. Na de installatie zal Firefox voorstellen om zichzelf te herstarten. Klik op ‘Firefox herstarten’, en de installatie is rond. Bij de herstart van Firefox krijg je nog eens in een kadertje te zien dat de add-on geïnstalleerd is.

Als je nu naar een Youtubefilmpje surft (of eender welke webpagina met een filmpje erop), zal je naast de adresbalk het dansende icoontje van DownloadHelper zien. Naast dat icoontje staat een pijltje-omlaag. Als je daarop klikt, zie je de videobestanden die je kan downloaden. In het geval van Youtube zijn dat er meestal twee of drie. Geen idee waarom, maar meestal is het onderste bestand het meest bruikbaar. Klik dat dus aan, en de download zal beginnen.

Ik denk dat Firefox standaard naar je bureaublad downloadt. Maar als dat niet het geval is, kan je in het venster met de downloads rechts op de naam van het filmpje klikken, en vervolgens op ‘Map openen’

Twitteren is woord van het jaar

Op een congres in Utrecht verkoos het genootschap Onze Taal het woord ‘twitteren’ tot woord van het jaar 2009.

Met ‘twitteren’ bedoelt men eigenlijk ‘microbloggen’. Het idee is dat microbloggers korte berichtjes posten die door iedereen te lezen zijn. Je kan berichten aan een specifiek persoon adresseren, maar dat is louter informatief. Iedereen kan in principe mee lezen.

Op die manier krijg je natuurlijk een massa berichtjes bij elkaar. Daarom heeft iedere gebruiker ook een persoonlijk overzicht, waarop enkel de berichtjes van door hem gekozen personen te lezen zijn. Ook kunnen gebruikers berichten in een categorie plaatsen, zodat je de berichtenstroom per categorie kan raadplegen.

Microblogging gebruik je om kort wereldkundig te maken waarmee je op dit moment bezig bent, maar je kan ook al microbloggend discussiëren. Verder bestaat het concept van ‘groepen’: als je lid bent van een groep, komen alle berichten die naar een groep gepost worden in je persoonlijk overzicht terecht.

Het posten van berichtjes en het lezen van je persoonlijk overzicht, gebeurt typisch via een webbrowser. Maar het kan ook via e-mail, sms of instant messaging.

Het werkwoord ‘twitteren’ is afkomstig van Twitter, het bekendste microbloggingsysteem. Het zal echter niemand verbazen dat ikzelf liever identi.ca gebruik, een open source tegenhanger van Twitter. Mijn gebruikersnaam op identi.ca is johanv.

Gimp verdwijnt uit standaardinstallatie Ubuntu

Opschudding in de Ubuntu community, sinds gisteren bekend raakte dat Gimp niet meer mee opgenomen wordt in de standaard Ubuntu-installatie.

Gimp is een open source programma voor fotobewerking. Het wordt nu weggelaten omdat slechts weinigen het zouden gebruiken, en omdat de interface te moeilijk is.

Zelf vind ik de interface van Gimp ook niet geweldig geslaagd. Mijn favoriete fotobewerkingsprogramma is Paint.NET, maar helaas werkt dat enkel onder Windows. Voor Linux blijf ik Gimp het betere werk vinden. Ik ben er ook niet van overtuigd dat F-Spot, het door Ubuntu voorgestelde alternatief voor fotobewerking, mijn ‘fotobewerkbehoeften’ zal kunnen inlossen.

Paniekknop voor sociale netwerksites?

Op de sites van tal van Vlaamse kranten wordt vermeld dat sociale netwerksites zoals Facebook van Europa een soort paniekknop moeten voorzien, die kinderen en jongeren kunnen aanklikken als ze personen met oneerbare bedoelingen tegen komen.

Gek genoeg vind ik dit bericht nergens op sites die er ‘officieel Europees’ uitzien.

Ik vraag me vooral af of dit verplicht wordt voor alle sociale netwerksites. En vanaf wanneer je een sociale netwerksite bent. Als ik het concept ‘vrienden’ implementeer op deze website, heb ik dan ook een sociale netwerksite?

Een mens kan niet zeker genoeg zijn, dus hier is alvast mijn paniekknop:

`PANIEK! <javascript:void(location.href='http://www.ecops.be?referer='+encodeURIComponent(location.href))>`__

Sleep hem naar je bladwijzerwerkbalk, en je hebt meteen een paniekknop voor àlle websites.