Skip to main content

Microsoftontwikkelaar waagt zich aan een equivalent voor apt/yum.

Als er iets is dat Linux superieur maakt aan Windows, is het de manier om software te installeren. Iedere Linuxdistributie heeft wel een soort van ‘pakketbeheerder’, die de installatie van software op zich neemt. De pakketbeheerder geeft je toegang tot een grote softwarecollectie (‘repository’) van allerlei programma's voor je Linuxdistributie, en waarbij de versies van die verschillende softwarepakketten zodanig zijn gekozen dat ze niet in elkaars weg lopen.

Als je aan de pakketbeheerder vraagt om bepaalde software te installeren, zal de pakketbeheerder deze software ophalen uit de repository, samen met eventuele andere programma's of bibliotheken die nodig zijn om de software te kunnen gebruiken (‘dependencies’). Uiteraard houdt de pakketbeheerder in de gaten dat er geen software dubbel geïnstalleerd wordt.

Het feit dat Linuxdistributies zo goed als volledig uit vrije software bestaan, vergemakkelijkt deze manier van werken aanzienlijk. Vrije software mag je immers naar believen aanpassen, kopiëren en verdelen, en op die manier kan je ervoor zorgen dat de softwarepakketten in je repository steeds goed met elkaar samenwerken.

In een Windowsomgeving zit je vaak met software die je enkel gratis mag downloaden van de site van de verdeler zelf, of nog erger, helemaal niet gratis mag downloaden. Ook het aanpassen van software is zeker niet altijd vanzelfsprekend. Dit maakt het quasi onmogelijk om voor niet-open-sourcesoftware de typische repository's te creeren.

Er bestaat natuurlijk wel open-sourcesoftware onder Windows. Maar de installatie van deze software is soms niet gemakkelijk, net door het gebrek aan pakketbeheerder.

Ik geef een voorbeeld. Gimp, een bekend open-source fotobewerkingsprogramma, en Pidgin, een open-source chatprogramma, maken beiden gebruik van GTK. Van Gimp, Pidgin en GTK bestaan Windowsvarianten, maar als je pech hebt, heeft Pidgin een andere versie van GTK nodig als Gimp. Om dit soort problemen op te lossen, moet je typisch door een ‘dependency hell’, omdat er geen algemene repository bestaat met softwarepakketten waarvan de versies goed met elkaar samenwerken.

Nu blijkt dat een zekere Garreth Serack, een werknemer bij Microsoft, een soort pakketbeheerder en repository voor Windows wil ontwikkelen, die de installatie van open-sourcesoftware moet vergemakkelijken. En blijkbaar vindt zijn werkgever het OK als hij dat tijdens de werkuren doet. Het zou een goede zaak zijn, denk ik.

Comments

Comments powered by Disqus