Skip to main content

Tax-on-Web, Fedora 15 en Firefox 4

Eind juni, dringend tijd voor de belastingaangifte. En uiteraard liefst via tax on web, dan zijn er al een aantal dingen op voorhand ingevuld. Maar oei, probleem, je hebt een 64-bit installatie van Fedora 15 (met dus ook Firefox 4), en dat wordt niet ondersteund volgens eid.belgium.be.

Is het dan onmogelijk? Verre van. Is het moeilijk? Evenmin. Helaas vind je op internet weinig informatie over hoe je het aan de praat krijgt. Maar daar breng ik nu verandering in :-)

De software om je e-ID te gebruiken met Firefox, vind je bij google code: http://code.google.com/p/eid-mw/downloads/list

Klik daar de juiste rpm aan; in mijn geval was dat eid-mw-4.0.0-0.925.fc15.x86_64.rpm. De pakketinstaller downloadt en installeert automatisch de nodige dependency's. (Mogelijk moet je Firefox herstarten, want er wordt ook een Firefox-add-on geïnstalleerd.)

Dat was al de software-installatie. Nu er nog voor zorgen dat je Tax-on-Web ook kunt gebruiken met Firefox 4, want ze hebben op de Tax-on-Web-site een belachelijk javascriptje gezet, dat aanloggen met deze fijne browser tegen gaat. Hiervoor heb ik user agent switcher add-on geïnstalleerd.

Let op: als je in Firefox 4 de menubar hebt uitgeschakeld, dan ligt het niet direct voor de hand hoe je deze add-on kunt configureren. Door op F10 te drukken, tover je die menubar terug te voorschijn.

Via de menubar klik je door naar ‘Tools’, ‘Default User Agent’, ‘Edit User Agents’. Vervolgens klik je op ‘New‘ en ‘New User Agent’.

Als omschrijving kies je ‘Firefox 3’, en achter ‘User Agent’ vervang je ‘Firefox/4.0.1’ door Firefox/3.8 of iets dergelijks. Klik OK.

Tenslotte moeten we nog iets aanpassen in de Firefoxconfiguratie. Naar verluidt een securityprobleem introduceren. Maar het is blijkbaar nodig om Tax-on-Web te kunnen gebruiken.

Surf naar about:config, (klik de waarschuwing weg) en zoek naar de instelling ‘security.ssl.allow_unrestricted_renego_everywhere__temporarily_available_pref’. Dubbelklik die lijn, om de ‘false’ in ‘true’ te veranderen.

Nu zijn we er. Surf naar http://taxonweb.be, verander je user agent door in de menubar op ‘Tools’, ‘Default User agent’, ‘Firefox ’ te klikken, klik door naar ‘naar mijn aangifte’, en vervolgens kies je om aan te melden met je e-ID. Je krijgt nog een aantal securityvragen waarop je ‘Ja’ moet antwoorden, en tenslotte zul je je pincode moeten ingeven.

Hoera!

Met dank aan Franky Backeljauw en Bert Van De Poel om mee te helpen zoeken, en ook voor een zekere ‘sebva’, want via Google kwam ik op een bugreport van hem terecht, dat mij leidde naar de eid-mw-software.

Comments

Comments powered by Disqus