Skip to main content

Over fluodag

Blijkbaar is het morgen (12/11) fluodag. Misschien is het daarom dat ik de afgelopen dagen dagen onderstaande foto zo vaak op mijn Facebookwall zag staan.

zichtbaarheid van een wandelaar met en zonder
fluo-hesje

En daar wil ik het graag met u eens over hebben.

Links een weg in het donker met een wandelaar zonder fluo-hesje. Rechts een weg in het donker met een wandelaar met fluo-hesje. De foto's zijn genomen door iemand in een auto. De wandelaar links is bijna onzichtbaar. De wandelaar rechts zie je van ver. Conclusie: doe een fluo-hesje aan als je in het donker op de weg begeeft.

Mijn kinderen dragen fluo als ze naar school fietsen. Ik trouwens ook als ik met de fiets naar het station rijd. Want het is voor iedereen beter als de autobestuurders je goed kunnen zien. Als je als voetganger of fietser in het donker donkere kledij draagt, creëer je onveilige situaties, en dat leunt al erg aan tegen onverantwoordelijk gedrag.

Alhoewel.

Nu moet je die straat op die foto eens goed bekijken. Geen verlichtingspaal te zien. Geen rijstroken, geen fietspad en geen voetpad. Dat gaat hier niet over de weg die je normaal met de auto zou nemen van - ik zeg maar iets - Kessel naar Lier. Dit is eerder zo'n weggetje dat je neemt als er een te lange file staat op de N13. Of als je misschien een tripel te veel gedronken hebt, en je hoopt dat je hier een kleinere kans hebt op alcoholcontroles. Wat doet die automoblist eigenlijk op die weg?

Het zou kunnen dat de bestuurder daar in de buurt woont. Maar dan weet die dat het daar donker en gevaarlijk is, en dan zal zij of hij hopelijk met aangepaste snelheid rijden.

Maar als de bestuurder geen plaatselijk verkeer is, moet die wandelaar dan een fluo-hesje dragen zodat koning auto op een comfortabelere manier de files of alcoholcontroles kan ontwijken? Ik dacht het niet. Rekeningrijden begot, als daar goede use cases voor bestaan, dan is dit er een van.

Ik roep hier niet op om massaal de fluo-hesjes uit te doen. Ik wil mij gerust zichtbaar in het verkeer begeven. Maar ik hou niet van automobilisten die er vanuitgaan dat ze zomaar iedere weg mogen gebruiken om zich toch maar zo comfortabel mogelijk van A naar B te verplaatsen.

Rij je met de auto als het donker is, kies dan voor de goed verlichte hoofdweg. Als je toch een onverlichte weg moet nemen, pas dan je snelheid aan. En staat er op de hoofdweg een te lange file, dan zie ik je graag komen op de kleinere wegen. Maar dan met de fiets, en doe een fluo-hesje aan, dat is veiliger voor iedereen.

zichtbaarheid van een wandelaar overdag en 's
nachts

Comments

Comments powered by Disqus