Ga door naar de hoofdinhoud

Blog geüpgraded naar Drupal 6

Nu binnen enkele weken Drupal 7 gereleaset zal worden, wordt het tijd om zelf over te schakelen naar Drupal 6. Ik blijf graag een versie achter, omdat ik op die manier minder updates moet installeren.

Ik beheer een aantal Drupalsites, waaronder deze blog. Dat was dan ook de eerste die er aan moest geloven. Aangezien het niet om een uitblinker gaat qua bezoekersaantallen, en omdat ik op deze blog geen speciale modules gebruik, dacht ik de upgrade in de gauwte even rechtstreeks op de server te doen. Ik had gauw de handleiding voor de upgrade gelezen, en het leek me niet zo moeilijk.

Niet dus. Het updatescript bleef hangen, en ik kreeg heel wat foutmeldingen over het ontbreken van een tabel 'menu_router'. (Table 'menu_router.blabla' doesn't exist.) Het was niet direct duidelijk wat precies het probleem was, en ik vond ook niet direct een oplossing op het internet.

Uiteindelijk heb ik het in orde gekregen door de upgrade op een andere server te doen. Ik vermoed dat het probleem te maken heeft met de versie van mysql (4.1.22) en php (5.2.13) van mijn hosting provider. Op mijn testerver heb ik mysql 5.0.51a en php 5.2.6, en daar liep de upgrade naadloos.

Wat ik nog wel vergeten was, was de Nederlandse vertaling te installeren. Die was wel geïnstalleerd voor mijn site onder Drupal 5, en omdat die bij Drupal 6 ontbrak, kreeg ik hier en daar nog een foutmelding. Door de vertaling te installeren, was ook dat probleem van de baan.

En tenslotte moest ik nog eens naar de instellingenpagina surfen waar de plaats voor de tijdelijke bestanden gedefinieerd is, en die bestaande instelling blijkbaar opnieuw bewaren, om nog van een andere foutmelding af te geraken.

Waarmee nu hopelijk deze blog probleemloos zal verder draaien onder Drupal 6.

How to install a Citrix client on Fedora

Just a quick howto about installing a Citrix client on Fedora, because I didn't find a clear explanation using Google.

The tricy part about installing ‘Citrix Receiver’ on Fedora, is that you need openmotif. In order to install openmotif, you have to enable the rpmfusion software repository. (See http://rpmfusion.org/Configuration)

Then you install opnemotif:

yum install openmotif

Finally, you download and install the i386-rpm of the citrix receiver from this page: http://www.citrix.com/English/SS/downloads/details.asp?downloadID=3323&productID=-1

Upgrade HTC Magic van CyanogenMod 6.0 naar CyanogenMod 6.1

Vorige week upgradede ik mijn telefoon door er de rom van CyanogenMod 6.0 op te 'flashen'. Nu ik er een week mee gewerkt heb, is het tijd voor een kleine review.

Updated: Ik ben geüpgradet naar 6.1, en niet naar 6.2, zoals er oorspronkelijk verkeerdelijk stond vermeld.

De overschakeling van CyanogenMod 6.0 naar 6.1 verliep een pak eenvoudiger dan een eerste installatie van CyanogenMod. Als je op zoek bent naar een howto voor de eerste installatie van CyanogenMod, dan vind je meer informatie in ‘HTC magic van Android 1.5 naar Android 2.2’. Deze uitleg kan je net zo goed gebruiken voor de installatie van 6.1 als van 6.0. Let er wel op dat het allemaal nogal hardware-afhankelijk is. Ik heb het geluk een ‘oude’ HTC Magic te hebben, waarmee het OS vervangen nog lukt. De nieuwere modellen van HTC zijn hier naar verluidt tegen beveiligd, awoe!!

Ik had op identi.ca gelezen dat het upgraden naar een nieuwe versie van CyanogenMod heel gemakkelijk kon via de toepassing ‘ROM manager’. Ik wou dat wel eens proberen. Rom manager laat toe je huidige OS te back-uppen zonder daarvoor eerst naar recovery mode over te schakelen. Maar ik kreeg de boodschap dat ik hiervoor de ClockworkMod recovery image moest installeren. Dat had ik al gedaan bij de vorige upgrade van mijn OS, maar dat kon ROM manager blijkbaar niet detecteren. Er was wel een optie voorzien om de gevraagde ROM te downloaden en te installeren, dus dat vormde geen te groot probleem. Ik ben ook eens naar recovery mode gereboot, en het zag er inderdaad een beetje anders uit dan daarvoor. Waarschijnlijk verschilt de versie; wie zal het zeggen.

Na de installatie van ClockworkMod kon ik een backup maken van het huidige OS, wat ik dan ook gedaan heb.

Toen ik daarna ‘Check for ROM updates’ aanklikte, kreeg ik de melding dat die feature enkel beschikbaar was voor ‘premium users’. Ik had geen zin om uit te zoeken wat premium users waren, laat staan om er zelf een te worden, dus daar stopte het gebruik van ROM manager. Ik besloot om de installatie gewoon te doen via de recovery image, zoals de vorige keer.

Hiervoor downloadde ik net zoals de vorige keer de recentste versie van CyanogenMod en die van de EBI1-kernel, en blijkbaar waren die nog te vinden op dezelfde plaats:

  1. http://wiki.cyanogenmod.com/index.php?title=Latest_version#HTC_Magic

  2. http://wiki.cyanogenmod.com/index.php?title=Latest_version#EBI1

Installeren was gemakkelijk. Rebooten naar recovery, alles wipen, en dan de images in volgorde flashen. Na een volgende reboot kreeg ik het welkomscherm van CyanogenMod 6.1, en kon ik de gegevens van mijn Google-account ingeven.

En dan ging het mis. Misschien een fout getypt in het wachtwoord. Alleszins was het niet mogelijk om mijn mail, contacten,... te syncen. En nog erger: ik vond niet waar ik mijn credentials opnieuw kon ingeven. Ik heb dan ook niet hard gezocht; ik ben terug naar recovery geboot, en ik heb de user settings opnieuw weggegooid. Bij een volgende reboot heb ik mij extra goed geconcentreerd bij het ingeven van mijn gebruikersnaam en wachtwoord, en toen lukte het wel.

Ik gebruik CyanogenMod 6.1 nu een week, en dit zijn mijn bevindingen:

Twee vervelende bugs zijn alleszins gefixt. Een eerste heeft te maken met het bekijken van foto's in de galerij. Als ik een foto op mijn scherm had met CyanogenMod 6.0, en ik draaide mijn telefoon, om de foto in ‘landscape’ te bekijken, dan gebeurde er wel iets met die foto, maar draaien was het alleszins niet. Je kreeg dan een gekke vervorming van het beeld, waarop enkel de kleuren nog te herkennen waren. Dat is nu dus verleden tijd. Oef.

Een ander probleem had te maken met de gmail client. Een bijlage in Microsofts freedom-hating docx-formaat, kon ik niet downloaden, en het voorbeeld bekijken lukte evenmin. Vandaar dat ik een 2de mail client geïnstalleerd had (K-9 mail), om waar nodig documenten te downloaden. In het algemeen denk ik dat er nog altijd een probleem is met bijlagen die niet gewoon getoond kunnen worden. Zo kan je bijvoorbeeld nog steeds geen csv-bestanden downloaden of bekijken, wat jammer is. K-9 mail mag dus gerust nog wat blijven staan.

Er zijn ook een aantal nieuwe bugs. Waarvan ik nog niet nagekeken heb of ze al gerapporteerd zijn. Dat is dus nog te doen.

Een opvallend probleem heeft te maken met draadloos internet en WPA: ik kan met mijn geüpgradede telefoon niet connecteren op het draadloos netwerk van een bepaalde router (DLink nog-iets; nog op te zoeken), die beveiligd is met WPA. Mijn telefoon is het enige toestel waarmee ik dit probleem ondervind, en met 6.0 stelde het zich niet.

En dan is er nog een probleem met de notificaties van gmail. Als linksboven het icoontje van nieuwe mail verschijnt, en je ‘klikt’ op de bijhorende melding, dan gebeurt het dat de gmailtoepassing niet wordt gestart. Dat is vervelend, want hoewel het starten van de mail client niet geweldig lang duurt, voelt het toch aan als tijdverlies.

Tenslotte zijn er nog een aantal features die ik vervelend vind. Ten eerste, en dat heb ik waarschijnlijk zelf ergens geconfigureerd, downloadt de telefoon automagisch opnieuw de toepassingen die voor de upgrade geïnstalleerd waren. Op zich een aardige feature, maar niet als dat zonder enige waarschuwing gebeurt wanneer er geen wifi-connectie is. Gelukkig heeft mijn provider van mobiel internet mijn limieten onlangs wat verhoogd :)

Gelijkaardig worden er om de X tijd updates gedownload voor ROM manager. Vermoedelijk kun je die ook afzetten, maar ik heb nog niet onderzocht hoe.

Nog in verband met de mobiele downloads stond er bij CyanogenMod 6.0 op de ‘eerste desktop rechts‘ een widget geïnstalleerd waarmee je wifi, gps, synchronisatie, bluetooth en geluid kon aan- en uitzetten. Nu zit dat bij in het ‘pull down menu’, maar de synchronisatie zit daar niet meer bij. Dat is jammer, want in het buitenland wil je dat vaak gemakkelijk uit kunnen zetten. Op zich ook niet onoverkomelijk, want ik heb nu een app geïnstalleerd van mijn mobiele provider, waarmee mobiel internet ook aan- en uitgezet kan worden.

Conclusie: Omdat de overgang van mijn stock Android 1.5 naar CyanogenMod 6.0 (Android 2.2) zo goed meeviel, waren mijn verwachtingen waarschijnlijk wat hoog. Van 6.0 naar 6.1 (Android 2.2.1) is natuurlijk een minder grote stap. Maar het is toch jammer van die stomme bugs. Ik kijk dus al uit naar 6.2, in de hoop op beterschap.

zandhoven.org

Lang geleden toen de dieren nog praatten, en ik pas begon in de Jeugdraad, heb ik de domeinnaam zandhoven.org geregistreerd. Omdat de gemeente (Zandhoven) toen geen zandhoven.be-subdomein kon/wou arrangeren voor de website van de jeugdraad. Vandaar dat ik het maar zelf opgezet heb onder jeugdraad.zandhoven.org.

Voor de rest heb ik weinig nuttigs gedaan met die domeinnaam. Maar ik heb hem nog altijd.

De website van de gemeente Zandhoven vind je op www.zandhoven.be.

Site verhuisd en terug online

De site is er terug. Na problemen met de vorige hosting provider (b-smarthosting), is ze offline gegaan. Dan is ze verscheidene weken offline gebleven, omdat er geweldig veel gebeurd is, zodat ik weinig tijd had aan de site te hacken. Maar nu is ze er weer. De hosting heb ik verhuisd naar bhosted.nl, met dank aan @schwarzprod voor de tip.

HTC magic van Android 1.5 naar Android 2.2

Een half jaar geleden kocht ik mij een telefoon. Niet zomaar een telefoon, maar een HTC Magic, met een Android-besturingssysteem. Met deze telefoon kan je bellen en SMS'en, maar dat is natuurlijk niet waarom ik die telefoon kocht. Wel omdat het eigenlijk een zeer draagbaar Linuxcomputertje is, waarmee je allerlei leuke dingen kan doen.

Ik heb voor een HTC Magic gekozen, omdat dat de enige Androidtelefoon was die de telefoonwinkel in de buurt kon bestellen. De HTC Magic kwam met Android 1.5. En ik was er heel tevreden mee. Je kan allerlei leuke toepassingen op installeren, ook gratis toepassingen, en toepassingen waar niet eerst een soort van Big Brother zoals Steve Jobs zijn fiat voor moet geven.

Android 1.5 dus. Maar ondertussen bestaat er ook al Android 2.2, dat er veel hipper uitziet, en veel leuke nieuwigheden heeft. Maar mijn telefoon kwam niet met het voorstel om te upgraden. Ik weet niet of dat aan de fabrikant van de telefoon ligt (HTC) of aan de provider van telefonie (Proximus), maar upgrades werden niet aangeboden. Jammer.

En toen kwam de dag dat ik het licht zag. :-) Ik was aan het luisteren naar episode 176 van Linux Outlaws (geweldige podcast overigens). In deze episode vertelde Dan hoe hij zijn HTC Desire upgradede naar Android 2.2, door CyanogenMod 6 op zijn HTC desire te 'flashen'. Dat ging naar verluidt vrij vlotjes. Dus ik dacht: dat kan ik ook.

Uiteraard kon ik niet dezelfde werkwijze volgen als hij. Blijkbaar is het voor ieder type telefoon een beetje anders. Dus moest ik op zoek naar informatie op het internet. Ik vond vanalles. Ik moest het alleen nog proberen.

Het blijft natuurlijk spannend. Ik heb genoeg betaald voor mijn telefoon, het zou jammer zijn moest ik hem om zeep helpen. Maar langs de andere kant had ik de telefoon niet gekocht om mee te bellen, maar wel om er leuke dingen mee te doen. Er zat niets anders op: ik moest upgraden. Een stap-voor-stap-handleiding had handig geweest. Maar die was er niet. Vandaar dat ik besloot om te documenteren hoe ik het gedaan had, voor het geval het nuttig zou zijn voor iemand anders.

Zoals gezegd, is deze procedure zeer hardware-afhankelijk. Als je hetzelfde type telefoon hebt als ik, kan je deze handleiding volgen. Zo niet, kijk je best naar de links onderaan deze post. (Uiteraard kan ik niet aansprakelijk gesteld worden moest er toch iets mis gaan. Maar bij mij is het alleszins op deze manier gelukt.)

BELANGRIJK: Backup voor de zekerheid eerst alle gegevens die je achteraf nog nodig denkt te hebben. Uiteraard was dat het eerste dat je deed toen je begon te overwegen je telefoon te upgraden. :-)

Eerst moet je dus te weten komen wat het type van je telefoon is. Hiervoor zet je hem volledig uit. Dan zet je hem opnieuw aan, terwijl je de 'terug'-knop induwt. Als alles goed loopt, krijg je dan een schermpje met 'skatende robots', en informatie die er ongeveer als volgt uitziet:

SAPPHIRE PVT 32A SHIP S-ON H
HBOOT-1.33.009 (SAPP10000)
CPLD-12
RADIO-3.22.20.17
MAY 8 2009,21:02:32

Wat van belang is is de '32A' en de 'H' op de eerste lijn, en ook de 'RADIO-3.22.x' wat verder naar beneden. Als ik goed begrepen heb wat ik op het internet heb gelezen, is dat voldoende om deze procedure te gebruiken. Herstart je telefoon.

De upgrade naar Android 2.2 zal in 2 stappen gebeuren. Eerst 'flashen' we een nieuwe 'recovery image' naar de telefoon. Daarna flashen we het 'echte' OS.

Je kan je telefoon booten in 'recovery mode'. Dat doe je door de telefoon uit te zetten, en tijdens het opnieuw aanzetten de knop met het huisje ('home') ingedrukt te houden. Maar je moet dat nu niet per se proberen, want je krijgt enkel een of andere afbeelding te zien, en verder doet je telefoon niets meer. Misschien omdat ik geen extern toetsenbord heb. Of misschien kan je nog wel dingen doen vanop je PC via de Android-SDK. Maar op het eerste zicht kreeg ik er geen leven in, en 'van armoe' heb ik dan maar de batterij uit de telefoon gehaald om hem terug te starten.

We gaan de originele 'recovery image' vervangen door iets zinvoller: de 'amon_ra-recovery'. Deze image maakt het mogelijk je huidig OS te backuppen (handig) en een ander operating system te flashen (ook handig). Ook interessant: je kan die recovery image eerst uittesten, alvorens je ze installeert.

Het vervangen van de recovery image zullen we doen vanop een PC, waar we de telefoon aan koppelen via de USB kabel. Op mijn computer draait Ubuntu 10.10. Maar als je een ander OS gebruikt, zou het ook moeten gaan.

Om dat allemaal in orde te krijgen, moet je eerst je telefoon zodanig instellen dat je er goed mee kan prutsen.

Ga via instellingen naar toepassingen, en vink aan dat er software van onbekende bronnen geïnstalleerd mag worden.

Ook onder 'instellingen', 'toepassingen' vind je 'Ontwikkeling'. Daaronder zet je ook 'USB-foutopsporing' aan.

En dan: aan de slag.

Download de 'amon_ra recovery image' van http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=530492. Onderaan vind je de downloads. Kies een van de recentste, met een 'H' in de naam (om wille van de H uit 'SAPPHIRE PVT 32A SHIP S-ON H'). Er zijn er zo 2, ik koos de image zonder 'cyan' in de naam.

Download de Android SDK. Die vind je op http://developer.android.com/sdk/. In mijn geval had ik het .tgz-bestand voor Linux nodig.

Download ook de 'fastboot tool' van http://developer.htc.com/adp.html#s2. Voor Linux is dat een zip-bestand met daarin een executable.

Pak het tgz-bestand uit, 'cd' naar 'android-sdk-linux_x86/tools', en zet daar de executable uit fastboot.zip

Herstart je telefoon terwijl je op de terugknop drukt, zodat je terug de skatende robots te zien krijgt. Connecteer je telefoon aan je PC via het USB-kabeltje.

Geef op je PC het volgende commando in vanuit de 'tools' directory:

fastboot boot /path/to/recovery-RA-sapphire-vxxxxH.img

(het juiste pad en de juiste bestandsnaam nemen, uiteraard).

Normaalgezien boot je telefoon nu in de nieuwe recovery mode. Je kan nu al een backup van je OS maken naar je sd-card. (Nandroid backup.)

Nu we gezien hebben dat de amon_ra image werkt op je telefoon, willen we deze image installeren als recovery image. Maar om dit te kunnen doen, heb je root-rechten nodig op je telefoon. Standaard is dat uitgeschakeld, maar met behulp van 'Androot' is dat gauw gefixt. Herstart je telefoon, download en installeer Androot van http://software2tech.com/tag/download-universal-androot/, start het op, en klik op de knop 'Root'.

Koppel je telefoon aan je PC via de kabel, maar zorg ervoor dat de sd-kaart niet 'gemount' wordt. 'cd' naar de 'tools'-folder van de android SDK, en...

  1. sudo ./adb devices Je telefoon wordt gedetecteerd. Waarschijnlijk wel, want anders had je daarnet de image ook niet kunnen booten.

  2. sudo ./adb push /path/to/recovery-RA-sapphire-vxxxxH.img /sdcard/recovery.img˙ (Niet zeker of die sudo hier nodig is.) Dit kopieert gewoon het imagebestand naar je sd-kaart. Maar dat werkt enkel op deze manier als de sd-kaart niet gekoppeld is, vandaar.

  3. sudo ./adb shell Dit opent een shell voor je telefoon.

  4. su Het lijkt alsof de shell blijft hangen, maar op het schermpje van je telefoon verschijnt de boodschap dat een proces su-rechten wil. Daar zal je moeten bevestigen. Hiervoor heb je een 10-tal seconden tijd. Ben je te laat, doe je het gewoon nog eens opnieuw.

  5. flash_image recovery /sdcard/recovery.img Dit overschrijft de recovery image van je telefoon.

Als je de telefoon nu reboot terwijl je het huisje ingedrukt houdt, zal je telefoon je nieuwe recovery image booten. Hoera!

Nu wordt het tijd dat we het OS gaan vervangen. Download het volgende van internet, en plaats de zip-bestanden op je sd-card (ofwel via adb push, ofwel door de kaart te mounten, en alles te kopieren).

  1. De recentste 'cyanogen mod' van http://wiki.cyanogenmod.com/index.php?title=Latest_version#HTC_Magic

  2. De 'EBI1'-kernel van http://wiki.cyanogenmod.com/index.php?title=Latest_version#EBI1

Herstart nu de telefoon in recovery mode.

  1. Kies achtereenvolgens 'Wipe', en 'Wipe data/factory reset'. (Volgens wat ik hier en daar las, zou 'wipe dalvik-cache' genoeg zijn, maar dat had ik de eerste keer geprobeerd, en dat lukte niet. Maar toen had ik ook de google apps geflasht, misschien veroorzaakte dat het probleem.)

  2. Daarna kies je 'Flash zip from sdcard', en selecteer je update-cm-blabla.zip (de image van cyanogen mod).

  3. De image wordt gecontroleerd en geflasht. Heel subtiel kan je op een progressbalkje in de achtergrond de vooruitgang zien.

  4. Doe hetzelfde voor de tweede zip die je downloadde.

  5. Herstart de telefoon. Zeker bij de eerste opstart kan het booten even duren.

  6. KLAAR!

Zoals gezegd, is het bij mij niet van de eerste keer gelukt. Het opstartscherm met de blauwe robot bleef maar opnieuw starten. Ik had toen enkel de 'dalvik cache' 'gewipet', en ik had ook geprobeerd de Google Apps te flashen via de 'tiny' image van http://wiki.cyanogenmod.com/index.php?title=Latest_Version#Google_Apps.

Toen heb ik heel het systeem 'gewipet', en enkel de cyanogenmod en de EBI1-kernel geflasht. Dat lukte wel.

Referenties: