Ga door naar de hoofdinhoud

Upgrade HTC Magic van CyanogenMod 6.0 naar CyanogenMod 6.1

Vorige week upgradede ik mijn telefoon door er de rom van CyanogenMod 6.0 op te 'flashen'. Nu ik er een week mee gewerkt heb, is het tijd voor een kleine review.

Updated: Ik ben geüpgradet naar 6.1, en niet naar 6.2, zoals er oorspronkelijk verkeerdelijk stond vermeld.

De overschakeling van CyanogenMod 6.0 naar 6.1 verliep een pak eenvoudiger dan een eerste installatie van CyanogenMod. Als je op zoek bent naar een howto voor de eerste installatie van CyanogenMod, dan vind je meer informatie in ‘HTC magic van Android 1.5 naar Android 2.2’. Deze uitleg kan je net zo goed gebruiken voor de installatie van 6.1 als van 6.0. Let er wel op dat het allemaal nogal hardware-afhankelijk is. Ik heb het geluk een ‘oude’ HTC Magic te hebben, waarmee het OS vervangen nog lukt. De nieuwere modellen van HTC zijn hier naar verluidt tegen beveiligd, awoe!!

Ik had op identi.ca gelezen dat het upgraden naar een nieuwe versie van CyanogenMod heel gemakkelijk kon via de toepassing ‘ROM manager’. Ik wou dat wel eens proberen. Rom manager laat toe je huidige OS te back-uppen zonder daarvoor eerst naar recovery mode over te schakelen. Maar ik kreeg de boodschap dat ik hiervoor de ClockworkMod recovery image moest installeren. Dat had ik al gedaan bij de vorige upgrade van mijn OS, maar dat kon ROM manager blijkbaar niet detecteren. Er was wel een optie voorzien om de gevraagde ROM te downloaden en te installeren, dus dat vormde geen te groot probleem. Ik ben ook eens naar recovery mode gereboot, en het zag er inderdaad een beetje anders uit dan daarvoor. Waarschijnlijk verschilt de versie; wie zal het zeggen.

Na de installatie van ClockworkMod kon ik een backup maken van het huidige OS, wat ik dan ook gedaan heb.

Toen ik daarna ‘Check for ROM updates’ aanklikte, kreeg ik de melding dat die feature enkel beschikbaar was voor ‘premium users’. Ik had geen zin om uit te zoeken wat premium users waren, laat staan om er zelf een te worden, dus daar stopte het gebruik van ROM manager. Ik besloot om de installatie gewoon te doen via de recovery image, zoals de vorige keer.

Hiervoor downloadde ik net zoals de vorige keer de recentste versie van CyanogenMod en die van de EBI1-kernel, en blijkbaar waren die nog te vinden op dezelfde plaats:

  1. http://wiki.cyanogenmod.com/index.php?title=Latest_version#HTC_Magic

  2. http://wiki.cyanogenmod.com/index.php?title=Latest_version#EBI1

Installeren was gemakkelijk. Rebooten naar recovery, alles wipen, en dan de images in volgorde flashen. Na een volgende reboot kreeg ik het welkomscherm van CyanogenMod 6.1, en kon ik de gegevens van mijn Google-account ingeven.

En dan ging het mis. Misschien een fout getypt in het wachtwoord. Alleszins was het niet mogelijk om mijn mail, contacten,... te syncen. En nog erger: ik vond niet waar ik mijn credentials opnieuw kon ingeven. Ik heb dan ook niet hard gezocht; ik ben terug naar recovery geboot, en ik heb de user settings opnieuw weggegooid. Bij een volgende reboot heb ik mij extra goed geconcentreerd bij het ingeven van mijn gebruikersnaam en wachtwoord, en toen lukte het wel.

Ik gebruik CyanogenMod 6.1 nu een week, en dit zijn mijn bevindingen:

Twee vervelende bugs zijn alleszins gefixt. Een eerste heeft te maken met het bekijken van foto's in de galerij. Als ik een foto op mijn scherm had met CyanogenMod 6.0, en ik draaide mijn telefoon, om de foto in ‘landscape’ te bekijken, dan gebeurde er wel iets met die foto, maar draaien was het alleszins niet. Je kreeg dan een gekke vervorming van het beeld, waarop enkel de kleuren nog te herkennen waren. Dat is nu dus verleden tijd. Oef.

Een ander probleem had te maken met de gmail client. Een bijlage in Microsofts freedom-hating docx-formaat, kon ik niet downloaden, en het voorbeeld bekijken lukte evenmin. Vandaar dat ik een 2de mail client geïnstalleerd had (K-9 mail), om waar nodig documenten te downloaden. In het algemeen denk ik dat er nog altijd een probleem is met bijlagen die niet gewoon getoond kunnen worden. Zo kan je bijvoorbeeld nog steeds geen csv-bestanden downloaden of bekijken, wat jammer is. K-9 mail mag dus gerust nog wat blijven staan.

Er zijn ook een aantal nieuwe bugs. Waarvan ik nog niet nagekeken heb of ze al gerapporteerd zijn. Dat is dus nog te doen.

Een opvallend probleem heeft te maken met draadloos internet en WPA: ik kan met mijn geüpgradede telefoon niet connecteren op het draadloos netwerk van een bepaalde router (DLink nog-iets; nog op te zoeken), die beveiligd is met WPA. Mijn telefoon is het enige toestel waarmee ik dit probleem ondervind, en met 6.0 stelde het zich niet.

En dan is er nog een probleem met de notificaties van gmail. Als linksboven het icoontje van nieuwe mail verschijnt, en je ‘klikt’ op de bijhorende melding, dan gebeurt het dat de gmailtoepassing niet wordt gestart. Dat is vervelend, want hoewel het starten van de mail client niet geweldig lang duurt, voelt het toch aan als tijdverlies.

Tenslotte zijn er nog een aantal features die ik vervelend vind. Ten eerste, en dat heb ik waarschijnlijk zelf ergens geconfigureerd, downloadt de telefoon automagisch opnieuw de toepassingen die voor de upgrade geïnstalleerd waren. Op zich een aardige feature, maar niet als dat zonder enige waarschuwing gebeurt wanneer er geen wifi-connectie is. Gelukkig heeft mijn provider van mobiel internet mijn limieten onlangs wat verhoogd :)

Gelijkaardig worden er om de X tijd updates gedownload voor ROM manager. Vermoedelijk kun je die ook afzetten, maar ik heb nog niet onderzocht hoe.

Nog in verband met de mobiele downloads stond er bij CyanogenMod 6.0 op de ‘eerste desktop rechts‘ een widget geïnstalleerd waarmee je wifi, gps, synchronisatie, bluetooth en geluid kon aan- en uitzetten. Nu zit dat bij in het ‘pull down menu’, maar de synchronisatie zit daar niet meer bij. Dat is jammer, want in het buitenland wil je dat vaak gemakkelijk uit kunnen zetten. Op zich ook niet onoverkomelijk, want ik heb nu een app geïnstalleerd van mijn mobiele provider, waarmee mobiel internet ook aan- en uitgezet kan worden.

Conclusie: Omdat de overgang van mijn stock Android 1.5 naar CyanogenMod 6.0 (Android 2.2) zo goed meeviel, waren mijn verwachtingen waarschijnlijk wat hoog. Van 6.0 naar 6.1 (Android 2.2.1) is natuurlijk een minder grote stap. Maar het is toch jammer van die stomme bugs. Ik kijk dus al uit naar 6.2, in de hoop op beterschap.

Commentaar

Comments powered by Disqus