Ga door naar de hoofdinhoud

Contacten, kalender en foto's: NextCloud FTW

Ik heb heel lang zonder mobiele telefoon geleefd. Mijn motto was: ‘Als je mij wilt bereiken, moet je er moeite voor doen’. Toen ik in 2010 voor het eerst een GSM kocht, was ik dan ook meer op zoek naar een handig draagbaar computertje dan naar iets om effectief mee te bellen. En zo kocht ik mijn eerste smartphone.

Wat ik toendertijd enorm handig en makkelijk vond, was dat de telefoonnummers van mijn contacten bewaard werden in mijn Google-account. Zo had ik die telefoonnummers nog steeds bij de hand als ik eens een custom ROM op mijn telefoon flashte. Meteen was ik ook verlost van het lijstje telefoonnummers dat ik jaarlijks opnieuw kopieerde (met een echte balpen) in mijn nieuwe Chiro-zakagenda.

Uiteraard is er een keerzijde aan die medaille. Google kent nu al mijn contacten, en ook hun telefoonnummers. Tijd dat daar verandering in komt.

Apps that have access to my contacts

Vandaag draag ik het beheer van mijn contacten, agenda en foto's over aan NextCloud.

Lees verder…

Getting rid of Google

Mijn vertrouwen in Google staat historisch laag. Maar toch weet Google meer van mij dan ooit tevoren. Google kent mijn contacten, en mijn agenda. Google weet waar ik ben, heeft al mijn foto's, en leest nog steeds veel e-mails die voor mij bedoeld zijn. Google volgde ooit al mijn DNS-requests, en het zou me niet verbazen mocht Google ook mijn vingerafdrukken kennen.

Google heeft toegang tot veel te veel informatie over mij, en dat moet maar eens stoppen. Dat gaat mijn voornemen zijn voor 2019. Maar aangezien ik niet meteen alles overboord wil gooien, zal ik dat in stappen moeten doen. Dus kan ik er nu al best aan beginnen.

getting rid of google

Lees verder…

Een tablet als derde scherm voor je Ubuntu-systeem

Op het werk beschik ik over een docking station, en op die manier hangen er twee externe schermen aan mijn laptop. dat vind ik nu eens buitengewoon handig. Een terminalvenster hier, broncode daar, een gelijkaarig codebestand ginder, een unit test nog ergens anders, en dan misschien nog een browser ook... De drie schermen zijn al gauw goed gevuld.

Ik werk ook al eens van thuisuit. Daar heb ik geen docking station, en maar één extern scherm. Dat gaat ook, maar ik mis dat toch gauw, die extra ruimte. Op een dag viel mijn oog op de tablet die we thuis hebben liggen. Hoe moeilijk kon het zijn om die als extra scherm te gebruiken?

een tablet als derde scherm

Lees verder…

Blog bijgewerkt

Een nieuwe look voor mijn blog

Mijn vorige blog post dateert al van bijna twee jaar geleden. Dus ik zal eens een poging doen om deze website terug wakker te maken. Ik heb alvast de informatie over mijzelf bijgwerkt, en een nieuw thema toegepast. Het ziet er dus allemaal mooi en nieuw uit, maar aan de inhoud is nog niets veranderd.

Ik gebruik nu nikola 7.8.15 om de statische site te genereren, met virtualenv. Dat is iets typisch van Python, denk ik.

't Is allemaal nog wat work in progress. Ik maakt alvast een privacystatement. En verder zullen we nog wel zien.