Ga door naar de hoofdinhoud

Getting rid of Google

Mijn vertrouwen in Google staat historisch laag. Maar toch weet Google meer van mij dan ooit tevoren. Google kent mijn contacten, en mijn agenda. Google weet waar ik ben, heeft al mijn foto's, en leest nog steeds veel e-mails die voor mij bedoeld zijn. Google volgde ooit al mijn DNS-requests, en het zou me niet verbazen mocht Google ook mijn vingerafdrukken kennen.

Google heeft toegang tot veel te veel informatie over mij, en dat moet maar eens stoppen. Dat gaat mijn voornemen zijn voor 2019. Maar aangezien ik niet meteen alles overboord wil gooien, zal ik dat in stappen moeten doen. Dus kan ik er nu al best aan beginnen.

getting rid of google

Stap 1: Lineage OS

Ik heb een Google Nexus 5X-telefoon, en op die manier verkocht ik bij wijze van spreken mijn ziel. Mijn afscheid van Google zal dus niet gemakkelijk zijn, en stap voor stap moeten gebeuren, want ik wil niet al mijn workflows tegelijk breken. Ik vrees ook dat het niet snel tot een definitieve scheiding zal komen. Maar ik moet ergens beginnen, en stap 1 is geworden: het besturingssysteem van mijn telefoon vervangen. Door LineageOs, een versie van Android, maar dan zonder Google. Ik had zoiets vroeger al meer gedaan, en dat is toen ook altijd vrij makkelijk gelukt.

Het installeren van een nieuwe ROM is altijd wat spannend. Zeker omdat je waarschuwingen krijgt over je garantie die je gaat verliezen, en over hoe onomkeerbaar het proces wel is. Bovendien installeer je een OS en een bootloader die je ergens downloadt, en waarvan je dan maar moet vertrouwen dat ze niet schadelijk zijn. Ik ging er maar van uit dat die images minstens even betrouwbaar waren dan Google, dus heb ik ze maar geflasht.

Dat ging als vanouds behoorlijk vlot. De wiki van LineageOS legt stap voor stap uit wat je moet doen, en de tools die je nodig hebt (adb en fastboot) zitten gewoon in de repository's van Ubuntu. De enige moeilijkheid was om mijn telefoon in developer-modus te krijgen. Daarvoor moest ik via de instellingen naar 'over de telefoon', en daar een tiental keer op het Android-versienummer (of build-nummer, ik weet het niet meer precies) tikken.

De app store

In het stappenplan op de wiki van LineageOS stond ook dat ik optioneel de Google Apps kon flashen. Voor mij is dat niet optioneel. Ik gebruik vandaag nog heel wat apps die ik via de Google Play Store installeer. Er bestaan allicht wel wat hacks om get zonder te doen, maar dat vond ik toch nog wat experimenteel voor een eerste stap. Bovendien zitten mijn agenda en al mijn contacten nog bij Google. Die moet ik nog verhuizen naar ergens anders, maar dat is voor later.

Dus bij mijn eerste reboot in het nieuwe OS (die eerste reboot duurt altijd lang, geen paniek. Latere reboots gaan altijd sneller), gaf ik braaf mijn Google-credentials in. Ik activeerde ondanks alles het aanmelden met mijn vingerafdruk (want als Google de vingerafdrukken bewaart, dan heeft het ze toch al), en installeerde WhatsApp. WhatsApp is van Facebook, nog zo'n evil company die al veel te veel over mij weet. Maar ik zit nog met het probleem dat te veel van mijn contacten WhatsApp gebruiken om me te contacteren.

Ik installeerde ook Firefox, want Mozilla is een bedrijf dat ik tot nader order wel vertrouw. Voorlopig nog zonder Firefox sync. En ik veranderde de standaardzoekmachine, zodat mijn zoekopdrachten nu in eerste instantie naar DuckDuckGo gaan in plaats van naar Google.

Andere toepassingen die ik gebruik zijn KBC Mobile (handig, online aankopen betalen met de telefoon), Payconiq (handig, pinten betalen met de telefoon), en Itsme (handig, authenticeren bij de overheid met de telefoon). Tot mijn vreugde deden die apps er niet moeilijk over dat ik een custom firmware gebruik. Zelfs de evil Telenet Yelo Play app valt niet meer over LineageOS, dat was vroeger zeker anders.

Verder installeerde ik PocketCasts, omdat dat momenteel nog mijn standaard podcatcher is. Nu denk ik wel dat ik voor die toepassing een alternatieve kan vinden in F-Droid. Dat gaat allicht een van mijn volgende stappen zijn. Hoe minder apps die per definitie uit Googles app store komen, hoe beter.

What's next?

Tot zover de eerste stap in mijn lange toch weg van Google. Hopelijk volgen er nog. Zo ja, zal ik erover bloggen. Zo nee, zal getting rid of google bij op mijn lijstje prijken van ambitieuze projecten waar uiteindelijk niets van terecht kwam.

Merci, Paul

Dat Google de laatste jaren in sneltempo evolueerde van een coole naar een kwaadaardige onderneming, is niet nieuw. Ik had een aantal jaren geleden al een deel van mijn mail ontgoogled, maar dat was dan blijven liggen. Het is omdat Paul Thurrott zich onlangs in Windows Weekly druk maakte over Google, dat ik de draard van het ontgooglen terug opnam. Zij blog posts Android without Google en Trusting Google zijn zeker het lezen waard.

Commentaar

Comments powered by Disqus