Ga door naar de hoofdinhoud

Wild idee: bierherkenningssoftware

(Click here for info in English.)

Onlangs zat ik met een aantal collega’s op café (in de Kulminator nog wel), en daar kwam remembeer ter sprake. Remembeer is een toepassing op mijn telefoon, die ik kan gebruiken om de bieren te loggen die ik drink, en om ze een score te geven.

Maar remembeer heeft zijn beperkingen. De database is niet genormaliseerd, ik mis integratie met identi.ca, en vooral: het is een beetje een gedoe om alle gegevens van een bier in te geven.

En toen kwam iemand met dit idee op de proppen: Je zou een foto moeten kunnen nemen van het etiket, en dan zou het programma automatisch moeten kunnen bepalen over welk bier het gaat.

Wel, ik heb daar een nachtje over geslapen, en dat lijkt me een geweldig idee. Ik wil zoiets implementeren. Ik wil een soort van webservice maken die op basis van een foto van een etiket (of stopje bij gebrek aan etiket) de informatie over het bier en bijhorende brouwerij oplevert.

Dat gaat natuurlijk niet gemakkelijk zijn. Bovendien zal het in mijn vrije tijd moeten gebeuren. Dus een bruikbaar afgewerkt resultaat zal nog niet voor de eerste jaren zijn. Maar het lijkt me een geweldig ‘pet project’. Dus ik maak er meteen werk van.

En nu het goede nieuws: als je geïnteresseerd bent, mag je mij helpen met dit project :-)

Er is nog weinig van concrete planning. Maar het zal alleszins open source zijn. Dat houdt het leuk.

Waarschijnlijk zullen afbeeldingen getest moeten worden op kenmerken, en zal het programma getraind moeten worden. Dus een eerste iets dat ik nodig heb, zijn afbeeldingen van etiketten. Dat is al een zaak waarbij je kunt helpen. Bij deze een oproep: als je nog eens een bier drinkt, neem een foto van het etiket. (Of van het stopke bij gebrek aan etiket.) Bij voorkeur upload je die foto's naar identi.ca met hashtag #beerlabel. Vermeld de naam van het bier, en de brouwerij. Heb je geen identi.ca-account, en wil je er geen aanmaken, mail ze me dan. (Mijn e-mailadres vind je elders op deze site.)

Wat moet er verder nog gebeuren:

Er moet een database opgesteld worden die bieren (met info over alcoholpercentage, soort bier, enz.) verbindt met brouwerijen en foto's. Ik speel met het idee om dat met Drupal te doen; uiteindelijk heb ik daar wat ervaring mee. Ik vermoed dat we wel node types ‘beer’ en ‘brewery’ of zoiets kunnen definiëren.

Dan moet er onderzocht worden welke tools er beschikbaar zijn om afbeeldingen te ‘bekijken’ en met elkaar te vergelijken. Een uitdaging, zeg maar. Ik heb al wat rondgekeken, en er zijn een aantal zaken die uitgeprobeerd kunnen worden. Misschien zitten er wel bruikbare algoritmes in OpenCV? (uiteraard heb ik dit nog niet bekeken :)). Misschien zijn er webservices in de stijl van TinEye die gebruikt kunnen worden? Ik weet het nog niet. Weet jij het wel? Of heb je suggesties? Laat het weten.

Verder is er nog een website nodig, om alle info over het project te verzamelen. Dat zal het minste werk zijn; hier mag je binnenkort een update over verwachten.

Nu er nog geen website is, is er al wel een ander communicatiekanaal: de identi.ca group !beerscan. Momenteel ben ik de enige niet-bot in die groep, dus als je geïnteresseerd bent, sluit je gerust aan. Zit je niet op identi.ca, kun je altijd de rss-feed van !beerscan volgen.

Commentaar

Comments powered by Disqus